Китен се намира на 55 км южно от Бургас, между Приморско и Царево. По-старата част от града се намира върху малкия полуостров Урдовиза, който е отделен от сушата от тясна ивица земя.

Историята на Китен е много древна, за което се съди по намираните през годините останки от глинени съдове от бронзовата епоха в древна Тракия. Съвременното селище е основано през 1932 г. от преселници от Одринска Тракия, които строяли специфични къщи. Погледнати отдалече, тези къщи наподобявали китка от цветя и затова селото било наречено Китен. Близо до Китен се намират останките от древната крепост Урдовиза.

Легендата гласи, че красива местна девойка обещала на османския султан да се омъжи за него, ако той освободи от данъци населението на толкова земя, колкото тя успее да обиколи на кон от сутрин до здрач. Девойката яздила цял ден и бързала да обиколи колкото се може повече места, но в края на деня, едва стигнали до залива северно от полуострова, тя и конят й умрели от умора. Султанът спазил обещанието си и издал ферман, с който освобождавал от данъци населението на обиколените земи. А заливът, където издъхнала смелата девойка, е наречен Атлиман – Конски залив.

Китен се слави с двата си красиви плажа - северния – Атлиман и южния - Караач. Между тях, навътре в морето се вдава полуостров Урдовиза. Южно от градчето се намират 6 къмпинга: “Китен”, “Юг”, “Корал”, “Нестинарка”, “Оазис” и “Арапя.

Климатът е мек и топъл, като през зимата температурата рядко пада под 2 градуса. Слънчевите дни през лятото са много, а естествената гора в близост до Китен носи разхлада в летните жеги.

За Китен са характерни малките семейни хотели и ресторанти, които предлагат уют и добра кухня. Многобройните заведения и близостта до по-големи курортни селища привличат младите хора и лятно време градчето е доста оживено и шумно.